-
Antal platser/Boendeform
Gläntan Unga vuxna har två behandlingshem båda finns i Södermanland på olika orter. Vårt nya behandlingshem Gläntan Unga vuxna Snösvad ligger mitt i Södermanland med lantligt läge i en idyllisk miljö. Finns 6 platser. Vår målgrupp är unga vuxna kvinnor 18–30 år med beroende tillstånd, med Läs
mer...
Gläntan Unga vuxna har två behandlingshem båda finns i Södermanland på olika orter. Vårt nya behandlingshem Gläntan Unga vuxna Snösvad ligger mitt i Södermanland med lantligt läge i en idyllisk miljö. Finns 6 platser. Vår målgrupp är unga vuxna kvinnor 18–30 år med beroende tillstånd, med eller utan psykisk ohälsa, kriminalitet samt aggressions problematik. Möjlighet att ta med djur efter överenskommelse.
Vårt andra behandlingshem Gläntan Unga vuxna Roxnäs med 14 platser vänder sig till personer mellan 18–30 år med som ovan beroende tillstånd i kombination med psykisk ohälsa, kriminalitet samt aggressions problematik. Finns möjlighet att även ta emot individer med pågående medicinering.
Gläntan Unga vuxna erbjuder även stöd boende/träningslägenhet för vuxna över 21 år i behov av stöd i sin vardag
Dölj..
-
Främmande Språk
Engelska, tyska, kurdiska, persiska, dari och arabiska
Engelska, tyska, kurdiska, persiska, dari och arabiska Dölj..
-
Verksamhetsbeskrivning
Godkänd verksamhet hos Inspektioner för vård och omsorg som följer Socialstyrelsens krav och rekommendationer avseende vård och behandling.
Våra behandlingshem vänder sig till unga vuxna med beroende tillstånd i kombination med psykisk ohälsa, kriminalitet samt aggressions problematik. Läs
mer...
Godkänd verksamhet hos Inspektioner för vård och omsorg som följer Socialstyrelsens krav och rekommendationer avseende vård och behandling.
Våra behandlingshem vänder sig till unga vuxna med beroende tillstånd i kombination med psykisk ohälsa, kriminalitet samt aggressions problematik. Vi bedriver även program för spelmissbruk, återfallsprevention och kriminalitets program.
Vi erbjuder omgående en trygg plats där vi har den unge i centrum. Verksamheterna är belägen i mitten av Södermanland.
Behandlingen utgår från 12-stegsmodellen, där grupp sittningar och föreläsningar är ett bärande inslag i behandlingen. Nätverksarbete och anhörig program finns för den unge och hens nätverk under och även efter behandlingen. Gläntan Uv har en kompetent personalgrupp som finns till hands dygnet runt, med bemanning på natten.
Utgångspunkten i vår behandling är Minnesota modellens tolvstegsprogram och kompletterande individuella KBT-samtal.
Vi inkluderar ett hbtq-perspektiv i vår behandling och bekräftar den unges identitet. Vi vill öka hbtq-personers förtroende för vård och behandling inom missbruksvården.
Behandlingsmodell
Vår behandling består av fyra väl genom bearbetade faser:
Förberedelsefas
Introduktionsfas
Behandlings fas
Utsluss fas
Förberedelsefas
Behandlingen inleds i en helt separat enhet, förberedelse delen, där vi tillsammans med vår uppdragsgivare skapar rätt förutsättningar för rätt vårdval. Här har den unge tillfälle att ”landa” och vi har möjlighet att genom samverkan med vår uppdragsgivare hjälpa den unge att förbereda sig inför kommande behandlingsinsatser. Detta innebär en kartläggning av beroendeproblematiken där man ser över vilka behov och önskemål som finns. Vår målsättning är att genom motiverande insatser stärka den unge att ta steget vidare in i vår behandling. I förberedelsefasen introducerar vi den unge i 12-stegsprogrammet. Här har vi även tillgång till läkare, sjuksköterska och kan bidra med stöd kring abstinens behandling. Vi erbjuder nedtrappning av bensodiazepiner.
Bedömningsinstrument och riktade insatser:
• ASI/ ADAD
• ADDIS
• BDI/BAI/ATQ
• IDS-100 Riskprofil
• DOK-Ung
• Haschavvänjningsprogrammet
• Kriminalitet som livsstil (PiKT)
• KBT-samtal
• Psykoterapi
Introduktionsfas
En vårdplanering är upprättad och den unge tilldelas två kontaktpersoner. Under denna fas inleds vår gruppbehandling och den unga börjar följa vårt behandlings schema. I introduktionsfasen reder vi ut alla begrepp kring missbruket och stöttar vid eventuella postakuta abstinensbesvär som kan förekomma. Här har den unge även möjlighet till en hälsoundersökning och ett förutsättningslöst möte med diakon.
Vi upprättar en genomförandeplan tillsammans med den unge och vår uppdragivare med utgångspunkt i vårdplanen. Vi ser gärna att uppdragsgivaren kommer till oss i denna fas och är med i planeringen. Gruppbehandlingen introduceras i denna fas och genom föreläsningar med olika teman som tydliggör sjukdomsbegreppet. Vidare åker vi tillsammans på gemensamma AA/NA/GA-möten, träning och andra aktiviteter utanför huset.
Behandlingsfas
Här förutsätter vi att den unge är helt fri från substanser i kroppen. Vi ställer högre krav på den unges delaktighet genom en strukturerad dagsplanering och individuella uppgifter. Vi jobbar aktivt med att man ska lära sig att identifiera sitt eget ansvar. Att lära sig att utgå från ett strukturerat schema. Vi har ett förhållningssätt där delaktigheten att påverka sin egen behandling är av stor vikt.
Vi arbetar efter principen medlevarskap. Vi gör saker tillsammans, spelar spel, ser på TV, tar promenader, tränar på gym mm. Vi verkar för att hitta en balans i vardagen. Vi tränar på sociala beteenden och stöttar den unge i att ta egna initiativ i drogfrihet. Vi arbetar med att sätta ord på känslor och att bemöta omgivningen med respekt och ödmjukhet. Vi fortsätter även att åka tillsammans på gemensamma AA/NA/GA-möten på hemorten.
Är den unge inte riktigt redo att gå vidare till utslussfas, så erbjuder vi genom samverkan med placeringsansvarig en förlängd behandling under slutet av denna fas.
Utslussfas
Vi förbereder vi den unge för en trygg hemgång. Vi gör detta genom en strukturerad planering med placerande kommun. Vi besöker den unges hemkommun och där upprättar vi med uppdragsgivaren en adekvat utslussplanering. Vi inleder en tät samverkan med aktörer som tar över stödjande insatser i hemkommunen, såsom öppenvård, stödboende, skola mm.
Här låter vi den unge ta eget ansvar att åka hem på ledigheter för att gå på AA/NA-möten. Vid behov kan vi erbjuda växelvård under en kortare period. När den unge har fullföljt behandling hos oss erbjuder vi eftervård i form av återvändardagar under ett år. Vi bokar in återbesöken efter individuella behov, men vi utgår från fyra besök under sex månader.
Vårdgivare
Vi strävar efter att ha ett så nära samarbete som möjligt där vårt fokus ligger på delaktighet hos den unge och inflytande över sin egen behandling. Vi följer uppdragsgivarens vårdplan och upprättar tillsammans med placeringsansvarig en genomförandeplan där samtliga parter är delaktiga.
Inför ett beslut om placering ser vi gärna att du som handläggare kommer på ett studiebesök hos oss. Vi ser vikten av att visa vår verksamhet för den unge tillsammans med ansvarig placerare men vid behov kan vi även besöka er i hemkommunen. Vid särskilda behov även via mobil eller Skype.
I slutet av behandlingen förbereder vi den unge för en trygg hemgång. Detta sker genom en strukturerad planering med placerande kommun. Vi besöker den unges hemkommun och upprättar en adekvat utslussplanering. Vi inleder tillsammans en tät samverkan med aktörer som tar över stödjande insatser i hemkommunen, såsom öppenvård, stödboende, skola mm.
Dölj..
-
Utvärdering/Uppföljning
SSIL Kvalitetsindex
SSIL Kvalitetsindex Dölj..
-
Utslussning/Eftervård
Finns möjlighet att bo i någon utav våra tränings lägenheter en tid för att få hjälp med utsluss och stöttning till en fungerande vardag.
Finns möjlighet att bo i någon utav våra tränings lägenheter en tid för att få hjälp med utsluss och stöttning till en fungerande vardag. Dölj..
-
Behandling/Insatslängd
3 månader, vid behov förlängd behandling.
Återvändardagar.
3 månader, vid behov förlängd behandling.
Återvändardagar. Dölj..
-
Inskrivningsförfarande
Vid förfrågan om plats inhämtas bakgrundsinformation kring den unges livssituation av föreståndare. Därefter bokas ett informationsbesök in på behandlingshemmet. Vid informationsmöte närvarar den unge, ansvarig placerare, föreståndare och en behandlande personal. Därefter gör föreståndare Läs
mer...
Vid förfrågan om plats inhämtas bakgrundsinformation kring den unges livssituation av föreståndare. Därefter bokas ett informationsbesök in på behandlingshemmet. Vid informationsmöte närvarar den unge, ansvarig placerare, föreståndare och en behandlande personal. Därefter gör föreståndare en lämplighetsbedömning där man bedömer om den unges behov av vård kan tillgodoses utifrån behandlingshemmets arbetssätt, metoder samt personalens kompetens. Vidare görs en bedömning om vården kan ges genom trygga och säkra former. Det beaktas om placeringen kan påverkan andra inskrivna på behandlingshemmet, såsom skillnader i problembild, pågående konflikter, ålder, mognad samt utifall att kön kan påverka placeringen negativt. Motivering till bedömning skall dokumenteras i den enskildes journal vid tid för inskrivning.
Dölj..
-
Samverkan
Gläntan Unga vuxna har ett upprättat samarbete med Dan Andersson, Leg psykoterapeut, psykoterapi och coachning.
Gläntan Unga vuxna har ett upprättat samarbete med Dan Andersson, Leg psykoterapeut, psykoterapi och coachning. Dölj..
-
Kommunikation/Avstånd
Tågförbindelse och buss finns inom när område.
Tågförbindelse och buss finns inom när område. Dölj..