-
Pris
Dygnspriserna varierar utifrån vad som ingår i uppdraget. I övrigt enligt ramavtal.
Dygnspriserna varierar utifrån vad som ingår i uppdraget. I övrigt enligt ramavtal. Dölj..
-
Antal platser/Boendeform
Familjehem, jourhem och förstärkt familjehem. 1–2 platser per familjehem, familjehem för förälder med barn, skyddat boende. Eget boende i stuga på gården med självhushåll alternativt hushåll hos familjehemmet.
Familjehem, jourhem och förstärkt familjehem. 1–2 platser per familjehem, familjehem för förälder med barn, skyddat boende. Eget boende i stuga på gården med självhushåll alternativt hushåll hos familjehemmet. Dölj..
-
Främmande Språk
Engelska, franska, spanska. Tolk anlitas vid behov.
Engelska, franska, spanska. Tolk anlitas vid behov. Dölj..
-
Ramavtal
SKFH har ramavtal med Kriminalvården gällande familjevård och halvvägshusplats enskilt boende. SKFH har även ramavtal med ett flertal kommuner.
SKFH har ramavtal med Kriminalvården gällande familjevård och halvvägshusplats enskilt boende. SKFH har även ramavtal med ett flertal kommuner. Dölj..
-
Verksamhetsbeskrivning
Sveriges Kristna Familjehem är en icke vinstdrivande familjehemsorganisation som bedriver konsulentstödd familjehemsvård för barn, unga och vuxna. SKFH har över 25 års erfarenhet av familjehemsvård på uppdrag av kommuner och Kriminalvård. Våra familjehem får handledning, utbildning och möj Läs
mer...
Sveriges Kristna Familjehem är en icke vinstdrivande familjehemsorganisation som bedriver konsulentstödd familjehemsvård för barn, unga och vuxna. SKFH har över 25 års erfarenhet av familjehemsvård på uppdrag av kommuner och Kriminalvård. Våra familjehem får handledning, utbildning och möjlighet till stöd via jour, dygnet runt, året runt.
Familjehemsvården i SKFH:s familjehem har sin utgångspunkt i den fastställda vård- och genomförandeplanen/behandlingsplanen och ska vara trygg, säker, ändamålsenlig och präglad av kontinuitet. Huvuddragen i den teoretiska grund som SKFH:s familjehemsvård vilar på är följande:
- Anknytningsteori
- Teorier om risk- och skyddsfaktorer
- Social inlärningsteori
Inom SKFH har vi den placerades bästa i centrum som utgångspunkt för vårt arbete. Vi har ett salutogent och lösningsfokuserat förhållningssätt som genomsyrar alla delar av familjehemsvården. SKFH:s arbete är grundat i den kristna människosynen om alla människors lika värde, ett värde som tillskrivs människan enbart genom att finnas till. Vår grundsyn är att varje människa är unik och värd respekt och vi tror på människans egna inneboende resurser, förmågor och möjlighet till förändring. Dölj..
-
Utslussning/Eftervård
Planering för utsluss sker i samråd med uppdragsgivaren och den placerade. Planeringen påbörjas i ett tidigt skede och sker successivt under familjehemsplaceringen. SKFH arbetar aktivt med hjälp till självhjälp för att den placerade ska ha bostad, försörjning/sysselsättning, positiva socia Läs
mer...
Planering för utsluss sker i samråd med uppdragsgivaren och den placerade. Planeringen påbörjas i ett tidigt skede och sker successivt under familjehemsplaceringen. SKFH arbetar aktivt med hjälp till självhjälp för att den placerade ska ha bostad, försörjning/sysselsättning, positiva sociala relationer och en meningsfull fritid vid placeringens avslut.
Eftervård kan erbjudas och genomförs utifrån uppdragsgivarens krav och den placerades behov. Dölj..
-
Sysselsättning
Sysselsättning är en viktig del av familjehemsvården och planeras utifrån den placerades behov och förutsättningar. Familjehemsvården i SKFH:s familjehem har sin utgångspunkt i den fastställda vård- och genomförandeplanen/behandlingsplanen.
Sysselsättning är en viktig del av familjehemsvården och planeras utifrån den placerades behov och förutsättningar. Familjehemsvården i SKFH:s familjehem har sin utgångspunkt i den fastställda vård- och genomförandeplanen/behandlingsplanen. Dölj..
-
Behandling/Insatslängd
Placeringens längd beror på uppdragsgivarens krav och den placerades behov.
Placeringens längd beror på uppdragsgivarens krav och den placerades behov. Dölj..
-
Organisation/Personal
Antalet anställda är fem heltidsanställda, en deltidsanställd och tre timanställda. Fem av de anställda är socionomer, varav två är auktoriserade socionomer.
Personalen har bland annat följande vidareutbildning/kompetenser: handledarutbildning, KBT, MI, BBIC, lågaffektivt bemötande, åt Läs
mer...
Antalet anställda är fem heltidsanställda, en deltidsanställd och tre timanställda. Fem av de anställda är socionomer, varav två är auktoriserade socionomer.
Personalen har bland annat följande vidareutbildning/kompetenser: handledarutbildning, KBT, MI, BBIC, lågaffektivt bemötande, återfallsprevention, skuldhantering, kulturkompetens, familjeterapi, lösningsinriktad arbetsmodell. Dölj..
-
Konsulter
Konsulentstöd är obligatorisk vid alla familjehemsplaceringar. Konsulentens huvuduppgift är att ansvara för att familjehemmet har det stöd och de resurser som placeringen kräver. Hembesök och handledning av konsulenten sker minst en gång per månad eller oftare vid behov eller enligt överen Läs
mer...
Konsulentstöd är obligatorisk vid alla familjehemsplaceringar. Konsulentens huvuduppgift är att ansvara för att familjehemmet har det stöd och de resurser som placeringen kräver. Hembesök och handledning av konsulenten sker minst en gång per månad eller oftare vid behov eller enligt överenskommelse med uppdragsgivaren. Telefonkontakt sker så ofta det behövs, dock minst en gång per vecka. Konsulenten sköter kontakten med uppdragsgivaren, andra inkopplade myndigheter och aktörer samt samordnar övriga eventuella behandlingsinsatser.
En jourhavande familjehemskonsulent finns tillgänglig för familjehemmet dygnet runt, året runt. Dölj..
-
Handledning
Handledning till familjehemmet sker minst en gång i månaden, oftare vid behov och/eller överenskommelse med uppdragsgivaren. Handledningen utförs i regel av konsulenten, hemma hos familjehemmet och utgör en viktig del i konsulentens stöd till familjehemmet i utförandet av uppdraget. Familj Läs
mer...
Handledning till familjehemmet sker minst en gång i månaden, oftare vid behov och/eller överenskommelse med uppdragsgivaren. Handledningen utförs i regel av konsulenten, hemma hos familjehemmet och utgör en viktig del i konsulentens stöd till familjehemmet i utförandet av uppdraget. Familjehemmet kan även erbjudas extern handledning av leg. psykoterapeut från exempelvis S:t Lukas.
SKFH:s personal erhåller extern handledning en gång i månaden, oftare vid behov, av leg. psykoterapeut från S:t Lukas.
Dölj..
-
Samverkan
Samverkan mellan den placerade, familjehemmet, ansvarig handläggare/uppdragsgivare, nätverket och SKFH utgör en av de viktigaste delarna i SKFH:s konsulentstödda familjehemsvård. Detta sker utifrån det uppdrag SKFH får från uppdragsgivaren och har sin utgångspunkt den fastställda vård- och Läs
mer...
Samverkan mellan den placerade, familjehemmet, ansvarig handläggare/uppdragsgivare, nätverket och SKFH utgör en av de viktigaste delarna i SKFH:s konsulentstödda familjehemsvård. Detta sker utifrån det uppdrag SKFH får från uppdragsgivaren och har sin utgångspunkt den fastställda vård- och genomförandeplanen/behandlingsplanen.
Det är viktigt för oss att ha en öppen och förtroendefull relation gentemot våra uppdragsgivare och att det blir en gemensam uppföljning av placeringen. Dölj..
-
Kvalitets-/Miljöarbete
SKFH bedriver ett aktivt kvalitetsarbete för att upprätthålla en hög kvalitet i arbetet med konsulentstödd familjehemsvård för barn, unga och vuxna. Kvaliteten ska genomsyra varje fas av familjehemsvården och upprätthållas för alla inblandade aktörer. Ett ledningssystem för systematiskt kv Läs
mer...
SKFH bedriver ett aktivt kvalitetsarbete för att upprätthålla en hög kvalitet i arbetet med konsulentstödd familjehemsvård för barn, unga och vuxna. Kvaliteten ska genomsyra varje fas av familjehemsvården och upprätthållas för alla inblandade aktörer. Ett ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete av SKFH:s verksamhet finns utarbetat i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9).
Det systematiska förbättringsarbetet innefattar bland annat:
- Rutiner för utredning av avvikelser exempelvis i form av hantering av klagomål och synpunkter på verksamhetens kvalitet,
- Rutiner gällande missförhållanden eller risk för missförhållanden enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:5) om lex Sarah,
- Rutin för egenkontroll där metoder som analys av SSIL:s Kvalitetsindex, målgruppundersökningar och utvärderingar ingår,
- Rutin för riskanalys.
SKFH har sedan en tid tillbaka påbörjat arbetet med att utveckla och implementera ett miljöledningssystem i verksamheten. Dölj..
-
Fortbildning
Utbildning och erfarenhetsutbyte med andra familjehem anordnas två helger per år under SKFH:s familjehemsträffar. Utbildning sker i relevanta ämnen och utformas utifrån verksamhetens behov och familjehemmens önskemål. Annan utbildning aktuell för den specifika placeringen erbjuds också fam Läs
mer...
Utbildning och erfarenhetsutbyte med andra familjehem anordnas två helger per år under SKFH:s familjehemsträffar. Utbildning sker i relevanta ämnen och utformas utifrån verksamhetens behov och familjehemmens önskemål. Annan utbildning aktuell för den specifika placeringen erbjuds också familjehemmet. Grundutbildning med utgångspunkt i Socialstyrelsens utbildningsmaterial ”Ett hem att växa i” anordnas kontinuerligt för nya familjehem.
Under 2019 har SKFH:s familjehem och personal utbildats i lågaffektivt bemötande.
SKFH:s personal får kontinuerlig fortbildning utifrån verksamhetens behov och personalens egna önskemål. Dölj..
-
Referenser
Referenser finns och lämnas på begäran.
Referenser finns och lämnas på begäran.
Dölj..
-
Övrigt
Tillståndsbevis från IVO finns.
SKFH är medlemmar i Famna – riksorganisationen för idéburen vård och omsorg.
Tillståndsbevis från IVO finns.
SKFH är medlemmar i Famna – riksorganisationen för idéburen vård och omsorg.
Dölj..