-
Pris
Kontakta respektive verksamhetschef för aktuellt pris utifrån gällande avtal.
Kontakta respektive verksamhetschef för aktuellt pris utifrån gällande avtal. Dölj..
-
Antal platser/Boendeform
6 st samt 5 st.
6 st samt 5 st. Dölj..
-
Främmande Språk
Svenska, Engelska, Dari, Arabiska.
Svenska, Engelska, Dari, Arabiska. Dölj..
-
Ramavtal
Umeå, Nordmaling, Robertsfors, Vännäs, Holmsund, Sundsvall, Timrå, Ånge, Kramfors, Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå, Gävleborg, Bollnäs,Hudiksvall,Ljusdal,Nordanstig,Ovanåker,Sandviken,Söderhamn, Älvkarleby kommun samt Luleå kommun.
Umeå, Nordmaling, Robertsfors, Vännäs, Holmsund, Sundsvall, Timrå, Ånge, Kramfors, Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå, Gävleborg, Bollnäs,Hudiksvall,Ljusdal,Nordanstig,Ovanåker,Sandviken,Söderhamn, Älvkarleby kommun samt Luleå kommun. Dölj..
-
Verksamhetsbeskrivning
Vi har två enheter knutna till vår verksamhet.
Inriktningen på Hvb hemmet i Krångede är:
Verksamheten omfattar 6 platser för och flickor och pojkar i åldrarna 13 t.o.m. 18år med brister i känslomässig utveckling, identitet samt bristande skolgång, beteendeproblematik, såsom exempelvi Läs
mer...
Vi har två enheter knutna till vår verksamhet.
Inriktningen på Hvb hemmet i Krångede är:
Verksamheten omfattar 6 platser för och flickor och pojkar i åldrarna 13 t.o.m. 18år med brister i känslomässig utveckling, identitet samt bristande skolgång, beteendeproblematik, såsom exempelvis utagerande eller självdestruktivt beteende, överaktivitet, svårigheter i att hantera sociala kontakter och relationer samt sociala färdighetsbrister.
Ungdomarna får ta ansvar och vara del i den dagliga vardagen såsom matlagning, städning och tvätt för att på så sätt få en grundläggande kunskap om hur vardagen fungerar. Vi har gruppaktiviteter varje vecka, detta bygger på att vi som grupp kan hjälpa och stötta varandra.
Varje ungdom tilldelas en kontaktperson som har ett större ansvar i uppföljning av vården samt kontakt med vårdnadshavare, socialtjänst, skola och andra myndigheter.
Inriktning på Hvb ensamkommande är:
Verksamheten omfattar 5 platser för pojkar i åldrarna 13 t.o.m18 år. Vår breda erfarenhet har givit oss värdefulla verktyg för att erbjuda de ensamkommande barnen och ungdomarna bästa möjliga stöd och omsorg. Erfarenheten har också möjliggjort att vi kunnat etablera förutsättningar för en lyckad integration i samhället.
Vår erfarenhet av ensamkommande barn och ungdomar är att dessa generellt har en kort väg till egen försörjning och självständigt liv. Vi erbjuder planerade och individuellt anpassade insatser i samarbete med ungdomen från första dagen.
Gemensamt för våra placerande ungdomar är att de kan bära på avvikande normer och värderingar, begynnande missbruk eller kriminalitet, frånvaro av stöttande föräldrar eller annan vuxen. Man kan också ha svårigheter i samspel med jämnåriga och vuxna vilket kan yttra sig i ett utagerande beteende eller svårigheter med gränser och regler. Dom bor i mindre boenden vilken borgar för skapande av relationer och en god peronaltäthet.
Vi erbjuder placeringsplatser med engagerade och utbildade medarbetare, där verksamheten genomsyras av engagemang, respekt och framtidstro. Våra medarbetare har god utbildning såsom behandlingsassister, behandlingspedagoger och socionomer.
Matchning av mottagandet av ungdomar är för oss viktigt, allt för att inte få obalans i placerad grupp samt att inte utsätta en ny placerad ungdom för onödigt lidande.
Personalen har behandlingskonferenser och extern handledning av utbildad psykoterapeut.
Vid behov har vi möjlighet till extern konsult.
Arbetsmetodik:
Inledningsvis jobbar vi med att skapa en hållbar relation för att kunna hjälpa, påverka och motivera ungdomen i vardagen. Även regler och rutiner gås igenom samt hur de gemensamma aktiviteterna ser ut.
Att få igång regler, rutiner och skola är viktigt för att få en bra start på vårdinsatsen, för att sedan gå in på de vårdinsatser ungdom behöver.
Vi tror att våra beteenden inte bara är sådant som vi gör, utan även medför kroppsliga reaktioner och tankeprocesser. En gång i tiden lärde vi oss att agera på ett sätt. Att ändra på dem blir då en fråga om att lära om, eller lära sig något nytt.
Inlärning kan ske på flera olika sätt. Har vi vid något tillfälle blivit skrämda kan det ha lett till att vi kopplar ihop en viss sak med en obehagskänsla. Men en rädsla kan också uppstå till följd av att vi tar efter någon annans, till exempel en förälders beteende.
Slutligen så styrs våra beteenden också av vilka konsekvenser de får. Om ett beteende får en positiv konsekvens så är chansen god att man upprepar det. Det kan leda till att vi blir hjälpsamma och artiga, men också till att vi undviker det vi är rädda för, eftersom undvikandet på kort sikt leder till den positiva konsekvensen att vi blir av med vår rädsla och ångest.
Vi jobbar med det som är aktuellt här och nu. Arbetssättet är strukturerat, handlingsorienterat och tydligt, exempelvis vad gäller fokus och mål. Ungdomen får uppgifter och får lära sig metoder som han kan ha nytta av även i framtida problem. Behandlingen bygger inte enbart på samtal, utan också på praktiska övningar.
Värdegrund:
Värdefull: Alla är lika mycket värda och förtjänar att bli sedda.
Ansvar: Alla tar ansvar för att sin tid här blir så givande som möjligt så alla kan utvecklas efter sin förmåga.
Respekt: Vi lyssnar på varandra och använder ett vårdat språk. Vi respekterar varandras olikheter
och bemöter varandras tankar på ett hänsynsfullt sätt.
Miljö: Vi är rädda om våra egna och andras saker och vi tar ansvar för att det är fint och rent i de gemensamma utrymmen.
Trivsel: Alla ska trivas på Vildhussen och det är allas ansvar.
Dölj..
-
Utvärdering/Uppföljning
Upplägget på behandlingen kommer att utgå ifrån varje enskild elevs behov, och kan därför variera. En genomförandeplan upprättas tillsammans med eleven och placerande instans så tidigt som möjligt, om möjligt redan innan boendet inleds där målsättningar sätts upp. Planen utgör underlag för Läs
mer...
Upplägget på behandlingen kommer att utgå ifrån varje enskild elevs behov, och kan därför variera. En genomförandeplan upprättas tillsammans med eleven och placerande instans så tidigt som möjligt, om möjligt redan innan boendet inleds där målsättningar sätts upp. Planen utgör underlag för behandlingen och utvärderas löpande i de månadsrapporter som skrivs till uppdragsgivaren. Dölj..
-
Utslussning/Eftervård
Redan från början för vi en dialog med socialtjänsten om hur utslussningen är tänkt och anpassar genomförandeplanen till det. Beroende på om utslussning skall ske till vårdnadshavarna, familjehem, förstärkt familjehem, behandlingshem eller eget boende för barn över 16 år så måste vi ihop m Läs
mer...
Redan från början för vi en dialog med socialtjänsten om hur utslussningen är tänkt och anpassar genomförandeplanen till det. Beroende på om utslussning skall ske till vårdnadshavarna, familjehem, förstärkt familjehem, behandlingshem eller eget boende för barn över 16 år så måste vi ihop med socialtjänst och vårdnadshavare upprätta individuella planer. Vi försöker så långt det går att lyssna på barnets önskemål.
Dölj..
-
Skola/Kursverksamhet
Föreståndaren ansvarar för att samverkan med grundskolan sker om eleven har skolplikt. Kontakt med närmaste grundskola upprättas inom närmsta dagarna när barnet placeras. Märker vi att det inte fungerar har vi möjlighet att få uppgifter från skolan till enheten och jobba med undervisningen Läs
mer...
Föreståndaren ansvarar för att samverkan med grundskolan sker om eleven har skolplikt. Kontakt med närmaste grundskola upprättas inom närmsta dagarna när barnet placeras. Märker vi att det inte fungerar har vi möjlighet att få uppgifter från skolan till enheten och jobba med undervisningen där.
Är eleven icke skolpliktig uppmuntras denne till studier utifrån intresseområden och behov. Barn över 16 år får hjälp från personalen att skicka en skriftlig ansökan till närmste gymnasieskola om de har önskemål om det. I övrigt uppmuntras eleven till sysselsättning i form av praktik.
Dölj..
-
Sysselsättning
Att ha en egen och självvald aktivitet anser vi vara viktigt och eftersom vi kommer att ha en kvälls och helgpersonal utöver dygnspersonal har vi stora möjligheter att ta med barnen ut på aktiviteter. Under vardagarna kommer vi att försöka få barnen att engagera sig i de aktiviteter som er Läs
mer...
Att ha en egen och självvald aktivitet anser vi vara viktigt och eftersom vi kommer att ha en kvälls och helgpersonal utöver dygnspersonal har vi stora möjligheter att ta med barnen ut på aktiviteter. Under vardagarna kommer vi att försöka få barnen att engagera sig i de aktiviteter som erbjuds i närområdet såsom musikskola, ishockey, skidor, tennis, fiske, fotboll med mera.
I vilken omfattning barnen orkar och klarar av att vara med får vi göra individuella bedömningar. Till helgaktiviteterna får barnen komma med förslag på aktivitet och utifrån det planerar personal ihop med barnen hur helgen skall se ut. T.ex bio eller äventyrsbad. Dölj..
-
Behandling/Insatslängd
Placeringens längd bestäms av uppdragsgivare, och föreståndaren gör en bedömning om vad som är möjligt i förhållande till verksamheten.
Placeringens längd bestäms av uppdragsgivare, och föreståndaren gör en bedömning om vad som är möjligt i förhållande till verksamheten. Dölj..
-
Inskrivningsförfarande
Den unge kommer helst med föräldrar men minst med någon den känner sig trygg med. Efter introduktion och rundvisning bor man de första dygnen i ett sovrum nära personalen, och introduceras stegvis i verksamheten. Under de dygnen genomförs även en inskrivningsintervju som går igenom en rad Läs
mer...
Den unge kommer helst med föräldrar men minst med någon den känner sig trygg med. Efter introduktion och rundvisning bor man de första dygnen i ett sovrum nära personalen, och introduceras stegvis i verksamheten. Under de dygnen genomförs även en inskrivningsintervju som går igenom en rad områden och som sedan sammanfattas till en rapport uppbyggd enligt BBIC. Dölj..
-
Organisation/Personal
Vildhussen HVB öppnade sin verksamhet sommaren 2013. I dagsläget finns det 10 anställda 8 män och två kvinnor. Personalen går två på dygnsschema två och tre dygn åt gången. Bedömning om hur många personal som krävs pr dygn görs löpande utifrån barnens behov. I
I vår verksamhet krävs att Läs
mer...
Vildhussen HVB öppnade sin verksamhet sommaren 2013. I dagsläget finns det 10 anställda 8 män och två kvinnor. Personalen går två på dygnsschema två och tre dygn åt gången. Bedömning om hur många personal som krävs pr dygn görs löpande utifrån barnens behov. I
I vår verksamhet krävs att personalen har kunskap om klienternas specifika svårigheter och hjälpbehov för att kunna ge denne insatser av god kvalitet. Föreståndaren ansvarar för att all anställd personal ska ha adekvat kompetens och att det finns den bemanning som behövs för att kunna genomföra insatserna för varje klient. Med adekvat kompetens innebär inte endast kompetens om klienternas specifika svårigheter och hur dessa behandlas, utan även kunskaper i att kommunicera, att dokumentera och att följa upp insatser. Dölj..
-
Konsulter
Ja.
Ja. Dölj..
-
Handledning
Personalen får handledning av privat aktör, http://hultins.net/index.html
Tillfällena anpassas efter behov.
Personalen får handledning av privat aktör, http://hultins.net/index.html
Tillfällena anpassas efter behov. Dölj..
-
Samverkan
Våra klienter har omfattande stödbehov som kräver samverkan och samarbete såväl internt som externt med andra myndigheter och aktörer. Samverkansskyldigheten regleras i socialtjänstlagen. Samverkan är en förutsättning för att den enskilde ska få det stöd som motsvarar hennes eller hans beh Läs
mer...
Våra klienter har omfattande stödbehov som kräver samverkan och samarbete såväl internt som externt med andra myndigheter och aktörer. Samverkansskyldigheten regleras i socialtjänstlagen. Samverkan är en förutsättning för att den enskilde ska få det stöd som motsvarar hennes eller hans behov. Det är en nödvändig faktor för att uppnå kvalitet i verksamheten.
Föreståndaren skriver och skickar in månadsrapporter till socialnämnden där man beskriver barnets utveckling utifrån vårdplanen samt om nya upptäckta behov. Föreståndaren har fortlöpande kontakt med barnets handläggare via telefon och e-post och ger information kring barnet. Dölj..
-
Kvalitets-/Miljöarbete
Ansvarsfördelningen för kvalitetsarbetet beskrivs i ledningssystemet och personalen ska vara delaktig i kvalitetsarbetet. Nedanstående beskrivning av ledningssystemet ligger till grund för det fortlöpande systematiska kvalitets- och utvecklingsarbetet inom vår verksamhet.
Socialstyrelsen Läs
mer...
Ansvarsfördelningen för kvalitetsarbetet beskrivs i ledningssystemet och personalen ska vara delaktig i kvalitetsarbetet. Nedanstående beskrivning av ledningssystemet ligger till grund för det fortlöpande systematiska kvalitets- och utvecklingsarbetet inom vår verksamhet.
Socialstyrelsen – tillsynsmyndighet
Kommunen och Länsstyrelsen – tillsynsmyndighet vad gäller fastighet.
Socialtjänstlagen
Hälso och sjukvårdslagen
Lagen om vård av unga
Person –och uppgiftslagen (PUL)
Lagen om tystnadsplikt
Lex Sarah
Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)
Yttre miljö
Naturvårdsverkets miljölagsamling· www.naturvardsverket.se
Lokala regler, kommunens miljökontor www.ragunda.se/avd.teknik
Inre miljö (Arbetsmiljö AFS 2001:1)
Checklistor www.prevent.se
Lagar, föreskrifter www.av.se
Brandskydd
Egenkontroll och brandskyddsredogörelse SFS 2003:778, SRVFS 2004:3
FR2000 Verksamhetsledning www.fr2000.org
Dölj..
-
Kommunikation/Avstånd
Vildhussen ligger i Jämtland. 25 mil från Umeå, 12 mil från Sundsvall och 8 mil från Östersund. Goda bussförbindelser finns nära Vildhussens HVB, samt ett avstånd på12 mil från tåg och flygplats.
Vildhussen ligger i Jämtland. 25 mil från Umeå, 12 mil från Sundsvall och 8 mil från Östersund. Goda bussförbindelser finns nära Vildhussens HVB, samt ett avstånd på12 mil från tåg och flygplats. Dölj..
-
Referenser
Lina Wennman, Nordmalings kommun
Theresen Hovland, Sundsvalls kommun
Johanna Fahlberg, Sundsvalls kommun
Malin Agerberg, Krokoms kommun
Lina Wennman, Nordmalings kommun
Theresen Hovland, Sundsvalls kommun
Johanna Fahlberg, Sundsvalls kommun
Malin Agerberg, Krokoms kommun Dölj..