-
Pris
Enligt avtal.
Enligt avtal. Dölj..
-
Antal platser/Boendeform
Hulta gård -7 platser HVB-hem. 3 platser stödboende. 5 träningslägenheter.
Villa Lerhamn - 5 platser. Möjlighet till stödboende samt träningslägenhet.
Hulta gård -7 platser HVB-hem. 3 platser stödboende. 5 träningslägenheter.
Villa Lerhamn - 5 platser. Möjlighet till stödboende samt träningslägenhet. Dölj..
-
Ramavtal
Trollhättan, Vänersborg, Botkyrka, Sundsvall, Timrå, Ånge, Kramfors, Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå, Aneby, Eksjö, Gislaved, Jönköping, Gnosjö, Habo, Mullsjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vaggeryd, Vetlanda, Värnamo, Gävle.
Trollhättan, Vänersborg, Botkyrka, Sundsvall, Timrå, Ånge, Kramfors, Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå, Aneby, Eksjö, Gislaved, Jönköping, Gnosjö, Habo, Mullsjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vaggeryd, Vetlanda, Värnamo, Gävle. Dölj..
-
Verksamhetsbeskrivning
Metoder som används på Kullabygdens DBT hem
Den primära metoden som används hos oss är DBT. DBT är indelad i individualterapi samt färdighetsträning. Vi arbetar även med DBT utifrån bemötande och tränar ungdomarna att generalisera sina färdigheter i vardagen
DBT används i behandlingen Läs
mer...
Metoder som används på Kullabygdens DBT hem
Den primära metoden som används hos oss är DBT. DBT är indelad i individualterapi samt färdighetsträning. Vi arbetar även med DBT utifrån bemötande och tränar ungdomarna att generalisera sina färdigheter i vardagen
DBT används i behandlingen av ungdomar som har svårt att reglera känslor och impulser och svårt att hantera relationer. DBT används också i behandlingen av personer som har självskadebeteende och till exempel skär sig själva.
Behandlingen genomförs i flera steg. I början prioriteras behandlingen av sådant beteende som innebär att klienten inte vill delta i terapin. Man arbetar med att han/hon ska hålla överenskommelser om att vara med vid terapisessionerna och sköta sina hemuppgifter.
Målet är att klienten ska förändra de beteenden, känslor och tankar som skapar svårigheter och inre smärta. Behandlingen ska hjälpa klienten att lära sig de färdigheter som han/hon behöver och använda sig av dessa i sitt dagliga liv.
Personalen har en omfattande kontakt med klienten i form av individualterapi, färdighetsträning i grupp och samtal i vardagen. I individualterapin lär sig klienten att använda sina nya färdigheter och kan, mellan besöken, ha telefonkontakt i krissituationer eller för att få vägledning.
De ungdomar som har behov av en full DBT-behandling kommer att ha minst 1 individuellt samtal med en DBT-terapeut samt delta i färdighetsträning minst vid ett tillfälle i veckan.
DBT – vad är det?
DBT, dialektisk beteendeterapi, är baserat på dialektisk filosofi, beteendevetenskap och Zen-buddistisk filosofi.
DBT är utarbetat av en kvinna vid namn Marsha Linehan från USA. DBT är en specialinriktad och forskningsstödd behandlingsmodell. Den är utformad för och utvärderad på personer med självskadebeteende, kroniska självmordstankar och personlighetsproblematik. Vanliga psykiatriska tilläggsdiagnoser är depression, ångesttillstånd, ätstörningar, alkohol- och drogproblematik. Det finns även anpassat material för neuropsykiatriska diagnoser tex. ADHD, ADD. Om det finns trauma behandlas detta med PE-behandling (prolonged exposure), oftast när ungdomen har en del färdigheter och är mer stabil.
DBT är grundat ur KBT (kognitiv beteendeterapi) men är anpassad till personer med en större känslomässig sårbarhet. I DBT arbetar vi med en balans mellan acceptans (bekräftelse) och förändring genom kognitiva beteendetekniker. Därav namnet dialektisk beteendeterapi.
Ungdomen går i individuell samtalsterapi hos en terapeut men även i färdighetsträningsgrupp. Man har hemuppgifter att göra mellan sessionerna och gruppen.
Vi har även familjeband DBT som är riktat till anhöriga till ungdomen där utbildningen går ut på att lära sig färdigheter att använda sig av i samspel med ungdomen.
Färdighetsträningen består av fyra delar
Medveten närvaro
I detta avsnitt får du lära dig om att vara uppmärksam på det som händer här och nu, både runtomkring dig samt inom dig. Det handlar också om att känna till och leda ditt inre. Det handlar även om hur de handlingar vi gör styrs av våra känslor och vårt förnuft, samt hur man kan balansera dessa för att fatta rätt beslut. Genom ökad medvetenhet om detta blir det lättare att fatta beslut som gynnar oss i stunden, men också på längre sikt.
Relationsfärdigheter
I detta avsnitt får du lära dig olika knep för att skapa, bibehålla och förbättra relationer. Det handlar också om att ta vara på sig själv, behålla sin självrespekt, ta vara på sina egna åsikter och uppnå sina mål. Genom förbättrade relationsfärdigheter kan man lättare nå sina mål, minska konflikter och må bättre/känna sig bättre.
Hantera känslor
Detta avsnitt handlar om känslor, varför vi har dem och vad de fyller för funktion. Vi pratar om olika typer av känslor och hur de, våra tankar och beteenden påverkar varandra. Du får också lära dig hur du kan hantera dina känslor och varför det är så viktigt att kunna hantera dem. I detta avsnitt hanteras också känslomässig sårbarhet, hur den kan påverkar våra känslor och därefter våra handlingar. Vi går också in på hur man kan minska negativa känslor och öka positiva känslor.
Krisfärdigheter
Detta avsnitt handlar om färdigheter för att hantera olika kriser, små som stora, återkommande som oförutsedda. Vi går igenom strategier för att överleva kriser. Det kan exempelvis handla om olika sätt att hantera drogsug, ångest, självskadebeteende, självmordstankar, självsvält osv. Du kommer få prova de olika färdigheterna och hitta någon som passar dig och som kan hjälpa dig i olika situationer. Att öva när du inte är i kris är ett bra sätt att förbereda dig på en kommande kris.
Samtliga fyra avsnitt innehåller olika bilder och filmklipp. Det förekommer övningsuppgifter, både skriftliga och muntliga. Det finns gott om utrymme för diskussion, vi gör rollspel och testar de olika färdigheterna i olika situationer. Alla delar och alla färdigheter passar inte alla. Det är som en godispåse där man får välja ut de bitar som tilltalar en och som man själv känner att man kan ha nytta av. På Villa Lerhamn bedrivs färdighetsträningen i grupp med max sex deltagare, fyra dagar i veckan. Delar av färdighetsträningen kan bedrivas individuellt.
Individualterapi
Individualterapi är den del i behandlingen som du har enskilt med din terapeut. I denna del fokuserar vi på dina svårigheter. Det handlar om olika situationer eller beteenden som du antigen vill öka eller minska. Dessa är individuella för var och en och jobbas fram tillsammans med terapeuten. Det kan handla om självskadebeteende, självmordstankar, drogsug, återfall, ätstörningar, nedstämdhet, konflikter, skolk, koncentrationssvårigheter osv. I samtalen jobbar du tillsammans med din terapeut för att ringa in problemområdet, vad som triggar igång det och vilka sårbarhetsfaktorer som finns (till exempel mat, sömn, motion och medicin). Vi tittar också på vilken funktion problemområdet har för just dig, för att därefter försöka hitta andra lösningar som fyller samma funktion, men som inte innebär att du skadar dig själv eller far illa på något sätt och som ger dig positiva konsekvenser både på kort och lång sikt.
I individualterapin återkopplar vi till de färdigheter du lärt dig i färdighetsträningen. Vi tittar på om vi kan ta hjälp av dem för att hitta andra och nya vägar som gynnar dig i stunden, men också på längre sikt. Individualterapin har du en till två gånger per vecka. Dessa tillfällen är inbokade, sedan finns möjlighet till ytterligare samtal om behov finns av det.
Elin Karlberg, DBT-terapeut 2016-08-04
Med tillägg av Maria Alfredsson, DBT-terapeut 2018-01-16
Återfallsprevention används i behandlingen av alkohol- och drogberoende ungdomar.
Återfallsprevention är en metod som utgår från att tolkningen av en händelse (en tanke) leder till en känslomässig reaktion som leder vidare till en handling. Metoden syftar till att klienten ska kunna leva nyktert/drogfritt och att göra eventuella återfall så korta och lindriga som möjligt.
Kurser individuellt eller i grupp
Kurserna i Återfallsprevention kan hållas individuellt eller i grupp, men metoden är klientcentrerad vilket innebär att varje deltagare får identifiera sina egna individuella risksituationer och handlingsmönster.
En kurs i Återfallsprevention består av åtta obligatoriska kärnsessioner.
Deltagarna får bland annat lära sig:
• Att identifiera sina egna högrisksituationer
• Att hantera sug efter alkohol/droger
• Att tacka nej (tränas bland annat i form av rollspel)
• Att uppmärksamma tidiga varningssignaler
• Att lösa problem
• Att upprätta en nödplan och skriva ett så kallat stoppkort för ”nödsituationer”.
De ungdomar som anses ha behov av ÅP kommer att erbjudas denna metod. Kullabygdens DBT hem kommer dock aldrig ha igång två olika terapier samtidigt, då forskning visar på dåliga resultat.
Teckenekonomi används för att motivera och förstärka önskvärda handlingar eller beteenden.
Genom att man systematiskt uppmärksammar och premierar önskade beteenden ökar dessa. Samtidigt minskar problembeteenden, eftersom de är motsatsbeteenden till de önskvärda beteenden man fokuserar på i teckenekonomin.
Teckenekonomi ska användas för att nå individuellt uppsatta behandlingsmål och fungera som hjälpmedel för att öka den unges/klientens motivation att följa sociala normer och få dagliga rutiner att fungera.
Behandlingspersonalen gör en individuell överenskommelse med den unge/klienten om vilka beteenden som är bra eller önskvärda och värda att förstärka. Tecken, till exempel poäng eller polletter, representerar något som individen gärna vill ha. Dessa kan den unge/klienten, vid vissa tidpunkter, växla in mot till exempel roliga aktiviteter, pengar eller andra privilegier. Poängens viktning, det vill säga hur många poäng ett visst beteende är värt, är individuell och förändras under programmets gång, när kraven höjs och nya områden för beteendeförändring framkommer.
Det ska vara mycket tydligt för den unge/klienten vilka beteenden som är bra eller önskvärda, och vilka beteenden man vill arbeta bort, och som alltså leder till att hon/han inte får poäng. Detta skapar förutsägbarhet, ger den unge/klienten möjlighet att själv påverka utgången och motverkar att hon/han känner sig orättvist och godtyckligt behandlad.
Det ska alltid vara möjligt för den unge/ klienten att nå de uppsatta målen. Det är därför viktigt att den individuella behandlingsplanen tar hänsyn till om den unges/klientens har speciella svårigheter som kan göra det svårt att nå målen.
En fungerande teckenekonomi förutsätter att all involverad personal vet hur man använder metoden. På Kullabygdens DBT hem är det föreståndaren i samarbete med leg. psykolog som kommer att ansvara för teckenekonomisystemet.
MI är en samarbetsinriktad samtalsstil och lyssnandemetod vilket innebär ett samarbete mellan rådgivare och klienter där samtalet sker mellan två experter, där klienten är expert på sig själv. Med empati, medkänsla och respekt hjälper rådgivaren klienten att hämta fram och stärka dennes kunskap och motivation för att kunna göra en förändring. Förändringen kan både vara en inre förändring d v s tanke- eller känslomässig som en yttre förändring i form av ändrat beteende. Man utgår ifrån att klienten har de resurser och en motivation som behövs för att göra en förändring och en uppfattning om att den inre motivationen ökar genom att rådgivaren stödjer sig på klientens egna uppfattningar, värderingar och mål. Det är klienten som väljer och fattar beslut om det blir en förändring eller inte.
Förhållningssätt i mötet
Många av ungdomarna som utvecklat problembeteenden har vuxit upp i olika icke bekräftande miljöer. Kullabygdens DBT hem ska präglas av ett validerande och icke dömande förhållningssätt och med detta menar vi att vi ska vi bekräfta det som är giltigt i situationen och bemöta dem med respekt i alla situationer.
• Människor gör så gott de kan.
• Människor strävar efter att utvecklas.
• Människor behöver sträva efter att öka sin motivation till förändring.
• Människor kanske inte själva orsakat sina problem, men de måste själva lösa eller hantera dem.
• Alla människor måste lära sig nya beteenden i olika situationer i livet.
• Det finns ingen absolut sanning.
Dölj..
-
Utvärdering/Uppföljning
Vi använder oss av infosoc kvalitetsmätningssystem.
Vi använder oss av infosoc kvalitetsmätningssystem. Dölj..
-
Utslussning/Eftervård
Vi har möjlighet till eftervård genom våra lägenheter.
Vi har möjlighet till eftervård genom våra lägenheter. Dölj..
-
Skola/Kursverksamhet
Vi har samarbete med Kullagymnasiet i Höganäs.
Vi har samarbete med Kullagymnasiet i Höganäs. Dölj..
-
Sysselsättning
Alla ungdomar som inte går i skola har en praktik. På kvällarna erbjuds gym och promenad. Om någon ungdom har ett specialintresse så ser vi till att hon kan fortsätta att göra detta under behandlingstiden. Varje helg görs det också en gemensam aktivitet.
Alla ungdomar som inte går i skola har en praktik. På kvällarna erbjuds gym och promenad. Om någon ungdom har ett specialintresse så ser vi till att hon kan fortsätta att göra detta under behandlingstiden. Varje helg görs det också en gemensam aktivitet. Dölj..
-
Behandling/Insatslängd
Från 6 mån upp till 18 månader.
Från 6 mån upp till 18 månader. Dölj..
-
Inskrivningsförfarande
Alla ungdomar som ska placeras på Kullabygden måste ha träffat verksamhetschef, föreståndare eller ställföreträdande föreståndare innan placering är aktuell. Ungdomen ges efter informationen möjligheten att tacka nej till platsen.
Alla ungdomar som ska placeras på Kullabygden måste ha träffat verksamhetschef, föreståndare eller ställföreträdande föreståndare innan placering är aktuell. Ungdomen ges efter informationen möjligheten att tacka nej till platsen. Dölj..
-
Organisation/Personal
På Hulta gård är det sex behandlingsassistenter, två DBT-terapeuter samt en föreståndare i tjänst. Det är alltid två behandlingsassistenter i tjänst på vaken tid samt en på natten. Föreståndaren jobbar måndag till fredag kl 8.00-16.00. Terapeuterna jobbar under veckodagarna något oregelbun Läs
mer...
På Hulta gård är det sex behandlingsassistenter, två DBT-terapeuter samt en föreståndare i tjänst. Det är alltid två behandlingsassistenter i tjänst på vaken tid samt en på natten. Föreståndaren jobbar måndag till fredag kl 8.00-16.00. Terapeuterna jobbar under veckodagarna något oregelbundet.
Personalens utbildning varierar från behandlings/socialpedagog till beteendeveterare/socionom. Dölj..
-
Konsulter
Psykoterapeut arbetar aktivt på stället i konsultform.
Psykoterapeut arbetar aktivt på stället i konsultform. Dölj..
-
Handledning
Dbt-teamet handleds var fjärde vecka och personalgruppen var sjätte vecka.
Dbt-teamet handleds var fjärde vecka och personalgruppen var sjätte vecka. Dölj..
-
Kvalitets-/Miljöarbete
Kullabygdens kvalitetspolicy
Kullabygdens DBT-hem har som mål är att skapa ett för ungdomen liv värt att leva.
Alla människor har olika förutsättningar, förmågor och möjligheter att tillgodose en behandling och därför är det viktigt att behandlingen är anpassad efter individen. En beh Läs
mer...
Kullabygdens kvalitetspolicy
Kullabygdens DBT-hem har som mål är att skapa ett för ungdomen liv värt att leva.
Alla människor har olika förutsättningar, förmågor och möjligheter att tillgodose en behandling och därför är det viktigt att behandlingen är anpassad efter individen. En behandling hos oss kan hjälpa ungdomen på många plan och vi väljer inte ut endast ett problemområde.
Kullabygdens DBT-hem har som mål att inte blanda olika terapier.
Hos Kullabygden är kvaliteten viktigare än kvantiteten. Vi arbetar efter en metod och en terapeut i taget vilket möjliggör att arbeta evidencebaserat. Det är svårt att veta vilken metod som har varit hjälpsam om man arbetar efter flera samtidigt.
Kullabygdens DBT-hem har som mål att ungdomen ska trivas på behandlingshemmet under sin vistelse.
Vi arbetar efter att skapa en validerande (bekräftande) miljö.
Kullabygdens DBT-hem har som mål att vara flexibel gentemot både ungdom och socialtjänst.
Tillsammans med socialtjänst och ungdom skapar vi lösningar som är bra och effektiva.
Kullabygdens DBT-hem har som mål att kontakta den berörda socialtjänsten efter avslutat uppdrag för att diskutera hur insatsen har varit.
Utifrån detta kan vi veta vad som har varit bra och vad som vi kan förbättra. Socialtjänsten kommer även att fylla i en enkät utifrån hur vi har uppnått deras mål.
Kullabygdens DBT-hem har som mål att ständigt utvecklas och vara ett HVB-hem i toppklass.
Vi kommer kontinuerligt se till att personalen som jobbar hos oss har adekvat utbildning samt får möjlighet till vidareutbildning. Dölj..
-
Fortbildning
Utbildning pågår ständigt. Just nu utbildas nya DBT-terapeuter. De som inte är terapeuter för utbildning fyra gånger per år kring dbt.
Utbildning pågår ständigt. Just nu utbildas nya DBT-terapeuter. De som inte är terapeuter för utbildning fyra gånger per år kring dbt. Dölj..
-
Kommunikation/Avstånd
Helsingborg, Ängelholm och Höganäs. Nära till både tåg, flyg och buss.
Helsingborg, Ängelholm och Höganäs. Nära till både tåg, flyg och buss. Dölj..
-
Referenser
Ring för referenser.
Ring för referenser. Dölj..
-
Övrigt
Vi tillsammans arbetar för att förändra livet på barn, unga och vuxna som hamnat i svårigheter på grund av psykisk ohälsa. Gemensamt är att de behöver stöd, omtanke och behandling som leder till förändring, vi finns idag på 10 platser runt om i Sverige
Vi tillsammans arbetar för att förändra livet på barn, unga och vuxna som hamnat i svårigheter på grund av psykisk ohälsa. Gemensamt är att de behöver stöd, omtanke och behandling som leder till förändring, vi finns idag på 10 platser runt om i Sverige Dölj..