-
Antal platser/Boendeform
7 platser
7 platser Dölj..
-
Främmande Språk
Personalen har språkkompetens och tolk finns vid behov.
Personalen har språkkompetens och tolk finns vid behov. Dölj..
-
Verksamhetsbeskrivning
Vändpunktens HVB-hem är ett litet och familjärt boende med sju platser. Hos oss välkomnar vi pojkar och flickor i åldrarna 14-18 år med någon form av psykosocial problematik. Den psykosociala problematiken kan handla om bristande skolgång, svårigheter i relationer till familj eller vänner Läs
mer...
Vändpunktens HVB-hem är ett litet och familjärt boende med sju platser. Hos oss välkomnar vi pojkar och flickor i åldrarna 14-18 år med någon form av psykosocial problematik. Den psykosociala problematiken kan handla om bristande skolgång, svårigheter i relationer till familj eller vänner samt viss beteendeproblematik. Det kan också handla om att ungdomen befinner sig i riskmiljöer på väg in i kriminalitet eller att ungdomen har ett riskbruk av alkohol eller narkotika.
Tiden hos oss ska präglas av delaktighet och trygghet. Vi har ett färre antal platser och hög personaltäthet, vilket ger oss möjlighet att ge det där lilla extra till varje placerad ungdom. Vår intention är att vistelsen hos oss ska bli en ”vändpunkt” för de ungdomar som placeras och att ungdomar som flyttar från oss ska vara på rätt väg och ha en positiv syn på sina framtida möjligheter.
Personalen som arbetar hos oss har en grundutbildning om minst två år med människobehandlande inriktning. Flera i personalgruppen har även tidigare erfarenhet från arbete på BUP samt god kännedom om olika diagnoser, självskadebeteenden och trauma. Utöver grundutbildningar är personalen utbildad i MI, lågaffektivt bemötande och konflikthantering, CPU, A-CRA, ART, familjebehandling, beteendeanalyser enligt KBT och PATRIARK. Vi kan även tillhandahålla NADA akupunktur, mindfulness och tjänstehund.
Efter lyckad behandling på Vändpunkten erbjuds ungdomen möjlighet till en plats i verksamhetens stödboende, som en del i ledet mot att tränas till självständighet. Detta sker efter beviljande från socialtjänst.
Vändpunkten tar emot ungdomar för både akut- och tillsvidareplaceringar, både SoL och LVU. Placeringens längd varierar och planeras i samråd med ansvarig socialsekreterare.
Verksamheten är tillståndspliktig och godkänd av IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg). Dölj..
-
Behandling/Insatslängd
I överenskommelse med socialsekreterare i enlighet med vårdplan.
I överenskommelse med socialsekreterare i enlighet med vårdplan. Dölj..
-
Inskrivningsförfarande
Ansvarig socialsekreterare kontaktar föreståndaren.
Studiebesök bokas in tillsammans med ungdomen, socialsekreterare och/eller vårdnadshavare. Efter att boendet har fått ta del av information och dokumentation från aktuell socialtjänst bedömer föreståndaren om ungdomen matchar verksamhete Läs
mer...
Ansvarig socialsekreterare kontaktar föreståndaren.
Studiebesök bokas in tillsammans med ungdomen, socialsekreterare och/eller vårdnadshavare. Efter att boendet har fått ta del av information och dokumentation från aktuell socialtjänst bedömer föreståndaren om ungdomen matchar verksamhetens metoder samt arbetssätt och beslut om eventuell inskrivning tas.
Planering kring inskrivning och placeringens längd görs i samråd mellan föreståndare och socialsekreterare.
Vid placering upprättas en genomförandeplan utifrån ungdomens behov och vårdplan. Dölj..
-
Organisation/Personal
Hos oss arbetar socionomer, behandlingspedagoger och socialpedagoger, samtliga med erfarenhet av målgruppen. Flera i personalgruppen har flerårig erfarenhet från barn- och ungdomspsykiatrin och har kunskap om psykisk ohälsa, självskadebeteende och olika diagnoser.
Personalen har utöver Läs
mer...
Hos oss arbetar socionomer, behandlingspedagoger och socialpedagoger, samtliga med erfarenhet av målgruppen. Flera i personalgruppen har flerårig erfarenhet från barn- och ungdomspsykiatrin och har kunskap om psykisk ohälsa, självskadebeteende och olika diagnoser.
Personalen har utöver grundutbildning även vidareutbildning i olika behandlingsmetoder relevanta för vår målgrupp. Samtliga är utbildad i MI och konflikthantering. Detta utgör grunden i det vardagliga arbetet med våra ungdomar. Personalen har även utbildats i A-CRA, CPU, ART och familjebehandling.
Vi praktiserar ett coachande ledarskap vilket innebär att personalen på boendet ges utrymme att reflektera kring och komma fram till lösningar på hur de bäst bör arbeta. Föreståndare och samordnare finns hela tiden med som ett stöttande bollplank. Dölj..
-
Fortbildning
Personalen erbjuds kontinuerlig kompetensutveckling för att bibehålla och vidareutveckla kunskaper, perspektiv och ett gemensamt förhållningssätt.
Personalen erbjuds kontinuerlig kompetensutveckling för att bibehålla och vidareutveckla kunskaper, perspektiv och ett gemensamt förhållningssätt. Dölj..
-
Kommunikation/Avstånd
Boendet ligger i ett av Malmös ytterområden. Härifrån kan man enkelt ta sig till samtliga delar av Malmö med stadsbussar.
Boendet ligger i ett av Malmös ytterområden. Härifrån kan man enkelt ta sig till samtliga delar av Malmö med stadsbussar. Dölj..
-
Referenser
Finns att tillgå vid förfrågan.
Finns att tillgå vid förfrågan. Dölj..